Deratizare

Acțiunea de deratizare reprezintă o serie de măsuri aplicate în scopul distrugerii rozătoarelor dăunătoare: șoareci, șobolani, hârciogi, popândăi care sunt direct răspunzători în transmiterea unor agenți patogeni atât la om cât și la animale. Astfel aceștia pot determina apariția unor boli ca: ciuma, trichineloza, malaria, turbarea, toxiinfecțiile alimentare, leptospiroza, febra aftoasă, bruceloza, gastroenteritele, salmonela, etc.

Aceste boli pot fi transmise prin contact cu suprafețele infestate, populate de către rozătoare sau printr-o gazdă intermediară infestată în urma îngerării sau contactului cu aceste rozătoare cum ar fi: pisicile, câinii, oile, porcii și păsările etc.

Reprezentând o treime din fauna globului pământesc, rozătoarele sunt mamiferele cele mai numeroase și răspândite datorită maturității sexuale timpurii (între două și trei luni), perioade de gestații scurte (între 16 și 20 zile); cu un număr mare de pui la fătare (între 6 și 12), existând posibilitatea de reproducere a primelor generații chiar în primul an de viață. Longevitatea este de 4-5 ani, hârciogul atingând chiar 10 ani.

Lucrările de deratizare se pot efectua preventiv sau curativ în scopul eliminării definitive a rozătoarelor, pe o perioada cât mai îndelungată de timp, atât pe suprafața tratată, cât și în împrejurimile acesteia, pe o arie cât mai extinsă.

Cu cât suprafața supusă spre deratizare este mai mare, eficiența lucrărilor de deratizare vor atinge o durată mai mare de timp.

Procedeu: materialele pentru deratizare sunt autorizate și avizate de Ministerul Sănătății Familiei, având și avizul Departamentului Sanitar Veterinar și nu reprezintă un pericol pentru mediul înconjurător sau pentru oameni și animale, manipulate corespunzător.

Momeala toxica folosită pentru deratizare se va amplasa în stații speciale de intoxicare din plastic prevazute cu chei, având un nivel maxim de siguranță pentru a evita eventualele accidente, fiind imposibilă sustragerea materialului toxic de către animalele domestice și conferind protecție împotriva intemperiilor, momeala păstrându-se pe perioade indelungate.

În alimentația publică pentru deratizare la interior se vor folosi capcane non-toxice pentru înlăturarea cât mai rapidă a eventualelor rozâtoare prezente în aceste spații.

Derapet 068

Derapet 071

Derapet 072►DERATIZARE – produse biocide utilizate pentru controlul (monitorizarea) rozatoarelor (soareci si sobolani):

 VARAT PASTE

▪ pentru uz nonprofesional, este destinat pentru controlul daunatorilor rozatoare in si in jurul cladirilor, inclusiv cladiri industriale in pivnite, garaje, gradini, ferme si case;

▪ pentru uz profesional, poate fi folosit in si in jurul constructiilor civile, a cladirilor industriale (inclusiv depozite)

 RATIDION PASTE – momeala sub forma de pasta

     ▪ se utilizeaza in interiorul si in jurul cladirilor

 CAPCANE LIPICIOASA UNIVERSAL GLUE BOARD – dispozitiv pe baza de lipici netoxic;

 ALTORAT – lipici capcana pentru insecte taratoare

„Igiena şi curăţenia-motorul unei vieţi sănătoase.”